DeebaLifeIsAStory
FOLLOW | DASHBOARD

About Cupcakes Entries


Ramli Bin Puteh
19 October 2012 | 4:12 PM | 0 comments
Just now watching P.Ramlee's story in History Channel from Youtube. It's so touching :'( I feel like wanna cry. Wah wah speaking bagai! Hi hi :) Kk mood sedih balik. Act, aku dah tahu kisah yang dia tak dihargai tu daripada kecik lagi coz my mom and dad selalu story bila kami sama sama tegok cite P.Ramlee kat TV. Tapi aku tak sangka la pulak its more than word! Touching sangat sangat. Kenapa seorang yang begitu besar namanya dilayan sebegitu rupa? Kenapa pengorbanan dan usaha dia dalam industri seni selama ni langsung tak dihargai bila dia dah jatuh miskin? Bila dia dah takde, baru orang nak ingat. Bagi gelaran Tan Sri pelbagai. Buat apa? Adakah P.Ramlee tahu semua tu? Dia kecewa hingga ke mati tau. Kenapa sekarang baru nak diagung agungkan namanya. Takde guna la. Sebelum dia mati, dia tanya, adakah dia akan dikenang suatu hari nanti? Sedih kan :'( Kita selalu menghargai bila sudah kehilangan. Sedang saat hidupnya, dibiar terbiar. Kalau nak tahu kenapa aku touching sangat, hayatilah sendiri cite dia dekat sini.




Sedih bila tengok seniman Melayu yang teragung diperlakukan sebegini ketika di akhir hayatnya. Nd i wonder, macam mana dia boleh jatuh sedangkan cerita nd lagu lagu dia hebat sangat. He's too talented tapi jadi mangsa keadaan masyarakat masa tu, masyarakat yang tak reti hargai. Antara lagu dia yang aku admire gila, Dimana kan ku cari ganti, Berkorban apa saja, Tunggu sekejap, Jeritan Batinku, Jangan tinggal daku, Engkau laksana bulan, Apa guna berjanji, Tanya sama hati, Tiada kata secantik bahasa, Dendang perantau, Larut malam, Malam bulan di pagar bintang, nd Saat yang bahagia. Ada lagi tapi ni jea yang aku ingat sekarang ni. Lagu lagu yang tak akan hilang ditenggelam zaman. For me, he need be treated very well when he still alive. I am terribly sad. May Allah bless him and give him the better things that he deserve. Dan dia pergi untuk diingati. AL FATIHAH for allahyarham Tan Sri P.Ramlee.



Atok aku hensem :P






:'(

COLDEST | HOTTEST