DeebaLifeIsAStory
FOLLOW | DASHBOARD

About Cupcakes Entries


Tutorial Cantikkan ScrollBar Blog
20 November 2011 | 3:24 PM | 0 comments


tawu kan ape tu ScrollBar :) kalau tak tawu tengok pic bawah ni kayy .




nampak kan yang kite tulis ScrollBar tuu ? haa itu laa . k mula eh .


Step 1
DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML > tick expand widget templates


Step 2
tekan Ctrl + F dan cari kod di bawah
]]></b:skin>
Step 3
copy kod kat bawah ni
::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #D9D9D9;}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #F2F5A9;-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
and paste kan DI ATAS kod  ]]></b:skin>


pink : untuk warna background
biru : untuk scroll bar


nak cari kod untuk warna laen , boleh tekan SINI


tambahan :)
kalau nak tukar scrollbar guna gambar , koang tukakan kod background-color: #F2F5A9; kepada
background-image:url(URL BACKGROUND ANDA);
kalau nak ade border pulak , just tambah kan kod kat bawah ni dekat bawah kod
border-radius: 10px;
border: 1px solid #000000;
Step 4
tekan PREVIEW dulu . kalau dah jadi click SAVE TEMPLATE


p/s : scroll bar tuu hanye bole nampak kalau gune kan Google Chrome
       kalau Mozila Firefox kea Internet Explorer , tak nampak ah :)


ok SIAP :) tak faham tanye . kbye




COLDEST | HOTTEST